BKR: Krediet wordt ook verstrekt bij negatieve registratie

Spread the love

Een lening afsluiten zonder dat u getoetst wordt op een BKR-registratie? Het klinkt alsof dit alleen bij dubieuze geldverstrekkers kan, tegen woekertarieven. Toch is het een misverstand dat de meeste kredietverstrekkers geen geld lenen aan consumenten met een negatieve BKR-registratie. Sterker nog, uit cijfers van het BKR zelf blijkt dat consumenten met een (al dan niet herstelde) betalingsachterstand in veel gevallen ook gewoon een krediet verstrekt krijgen. Dit laat zien dat kredietverstrekkers niet alleen oppervlakkig kijken naar een eventuele BKR-registratie, maar dat ze ook een genuanceerde afweging maken bij het beoordelen van iemands kredietwaardigheid.

bkrtochjuitgeleendaantallen
Verstrekte kredieten aan nemers met negatieve BKR (Bron: BKR)

BKR-toetsing verplicht

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) bestaat om verantwoorde kredietverlening in Nederland mogelijk te maken. daarom zijn alle kredietverstrekkers in Nederland verplicht elke verstrekte lening aan te melden. Daarnaast is een kredietverstrekker verplicht, bij kredieten vanaf 250 euro, ook de database van het BKR te controleren op de status van de aanvrager. Of het krediet echter wel of niet verstrekt wordt, mag de kredietverlener echter zelf beslissen. Als de geldverstrekker oordeelt dat het verantwoord is om de lening af te sluiten, op basis van de gegevens in de BKR-database, krijgt u gewoon de lening.

Hypotheek met BKR-registratie

Een typische vorm van krediet die vaak wel wordt verstrekt aan consumenten met een (negatieve) BKR-notering, is een hypotheek. Dit blijkt uit de voorwaarden van veel hypotheekverstrekkers, en uit de voorwaarden van de nationale hypotheekgarantie (NHG). Vaak is er dan wel sprake van enkele speciale voorwaarden, en/of moet het krediet van de BKR-notering al zijn afgelost of voorzien van een herstelcode. Maar het kopen van een eigen huis is dus zeker goed mogelijk met een notering bij het BKR, en met een hypotheek van een gewone hypotheekverstrekker.

Verschillende soorten krediet met registratie mogelijk

Naast een hypotheek of een lening zijn er ook andere vormen van krediet, die de 250 euro kunnen overstijgen. Hierbij valt te denken aan kopen op afbetaling (zoals een nieuwe mobiele telefoon), of een creditcard. Ook voor deze vormen van krediet is er voldoende nuance bij het beoordelen of een consument in aanmerking komt. Ook met een negatieve registratie bij het BKR kunt u dus vaak nog zo’n krediet krijgen. Bij de zeldzame keren dat zo’n krediet wordt geweigerd, lijkt er sprake te zijn van (ernstige) schuldenproblematiek.

Minder betalingsachterstanden

Bovendien zijn er steeds minder consumenten die met een betalingsachterstand op hun krediet te kampen hebben. Op 1 juli 2018 had ruim had 94,6 procent van de kredietnemers met een BKR-registratie geen problemen met terugbetalen. dit was een stijging van 0,1 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, en het zevende opeenvolgende kwartaal met een afname in het aantal consumenten met een betalingsachterstand. Het hoge aantal registraties zonder problemen is ook een teken van economische voorspoed. Onder deze omstandigheden zijn kredietverstrekkers mogelijk eerder bereid geld te lenen.

BKR en geld lenen

Heeft u een (negatieve) BKR-registratie en wilt u toch geld lenen? Uit de gegevens van het BKR blijkt dat u in veel gevallen gewoon terecht kunt bij een reguliere geldverstrekker. Er is niet direct reden om naar een geldverstrekker met hogere tarieven en extra kosten te gaan, zoals een flitskrediet. Wel is het zo dat u verantwoord met leningen moet omgaan, net zoals kredietverstrekkers dat doen. Ga nooit een lening aan als u niet zeker weet dat u aan de bijkomende financiële verplichtingen kunt voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *