Doorlopend krediet

Spread the love

Op zoek naar een flexibele vorm van geld lenen? Dan kan een doorlopend krediet een goede optie voor u zijn. Een doorlopend krediet kan geschikt zijn voor u als u niet precies weet welk bedrag u nodig heeft, wanneer u het nodig heeft en hoe lang u erover wilt doen om het terug te betalen. Op de websites van banken en kredietbemiddelaars leest u vooral over de voordelen van deze kredietvorm. Maar, zijn er ook nadelen? En wat zijn de nadelen dan? Waarom kiezen consumenten in toenemende mate voor een persoonlijke lening?

Flexibel lenen

Zoals al aangegeven is een doorlopend krediet een zeer flexibele vorm van geld lenen. Met deze kredietvorm kunt u geld lenen tot aan het met de bank afgesproken kredietlimiet. U mag opnemen in het tempo dat u wenst. U kunt gelijk opnemen tot aan uw kredietlimiet, maar u mag ook een bedrag achter de hand houden. U neemt dit pas op wanneer u het nodig heeft.
Andersom is er nog een groot voordeel. Dat is dat u altijd boetevrij extra inlossingen mag doen op uw lening. Dit mag 1 Euro zijn, maar ook het hele, nog openstaande bedrag. U bepaald dus zelf wanneer u de lening weer terugbetaald.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Om te bepalen wat u wenst moet u natuurlijk eerst de verschillen weten. De belangrijkste kenmerken van het doorlopende krediet hebben wij in de vorige alinea al aangegeven.
De belangrijkste verschillen met een persoonlijke lening zijn dat u bij een persoonlijke lening over het algemeen niet boetevrij mag inlossen. Daarnaast is een belangrijk verschil de rente, bij een doorlopend krediet is deze variabel. Bij een persoonlijke lening staat deze vast. Om u verder aan te geven waar u rekening mee moet houden zetten we de voor en nadelen van een doorlopend krediet nog even op een rij.

Voordelen

De voordelen van een doorlopend krediet hebben we al benoemd, om het voor u overzichtelijk te houden zetten we ze ook nog even onder elkaar:

  • Flexibel opnemen uit uw krediet
  • Boetevrij extra inlossen, wanneer u wilt en zoveel als u wilt
  • Altijd geld achter de hand tot aan uw kredietlimiet

Zoals u kunt zien hebben veel voordelen vooral te maken met de flexibiliteit van de lening.

Risico’s

Naast voordelen heeft het krediet natuurlijk ook nadelen. Er zijn er een aantal te benoemen.

  • Variabele rente, risico bij rentestijgingen
  • Door het doen van opnames verlengt u de looptijd
  • U krediet staat langer open dan strikt noodzakelijk

Wat in de praktijk veel gebeurd is dat consumenten blijven opnemen uit hun lening. Hierdoor zit men lang aan de lening vast. En des te langer de lening “open staat” des te langer er rente betaald moet worden. Prettig voor de bank, omdat de bank meer aan u verdiend. Maar zeker niet prettig voor u. Als u meer wilt weten over de risico’s van het geld lenen kan de website van het Nibud voor u interessante informatie bevatten.