Persoonlijke lening

Spread the love

Wilt u geld lenen met zoveel mogelijk zekerheid? Een vaste rente, en een vaste looptijd zodat u weet waar u aan toe bent? Dan kan een persoonlijke lening voor u de juiste vorm van geld lenen zijn. Met een persoonlijke lening kiest u namelijk voor zekerheid. Maar, heeft een persoonlijke lening ook nadelen? Zijn er zaken waar u rekening mee moet houden als u een persoonlijke lening gaat afsluiten? Wat zijn de risico’s waar u door de meeste kredietbemiddelaars niet op gewezen wordt?

Wat is het?

Eerst wat meer uitleg over wat een persoonlijke lening nu eigenlijk is. Een persoonlijke lening is een lening met een vaste rente, een vaste looptijd en een vast maandtermijn. U weet dus vooraf duidelijk waar u aan toe bent. U kiest voor een lening waarvan u zeker weet dat u na een vaste periode weer van de lening af bent.
Bijkomend voordeel is dat op dit moment de rente van de persoonlijke leningen laag is. U kunt al een persoonlijke lening afsluiten vanaf 4,1%.

Voordelen

Het belangrijkste voordele van de persoonlijke lening is de vaste rente en het vaste maandtermijn. U weet absoluut zeker waar u aan toe bent. En dat wordt door de meeste consumenten als groot voordeel gezien. Daarnaast is er nog een bijkomend voordeel. Waar in het verleden de rente van een persoonlijke lening hoger was dan de rente bij een doorlopend krediet is dit nu omgedraaid. U leent dus niet alleen met een vaste rente, maar ook nog eens met een vaste lage rente. En dat is mooi meegenomen.
Naast de rente is, zoals aangegeven, ook de vaste looptijd een groot voordeel. Sluit u een lening af voor 36 maanden, dan weet u ook zeker dat de lening na de 36 maanden is ingelost. En u ziet uw uitstaande saldo ook iedere maand verder dalen. Een mooie zekerheid.

Nadelen

Naast voordelen heeft een persoonlijke lening natuurlijk ook nadelen. Één van de nadelen is dat u uw lening niet altijd boetevrij kunt inlossen. Let hier goed op als u een persoonlijke lening gaat afsluiten. U heeft dan ook nog het nadeel dat uw rente bij een dalende rente niet mee gaat naar beneden. U zit dan dus vast aan een te dure lening. Een lening oversluiten naar een lening met een lagere rente heeft in de meeste gevallen geen voordeel als u de looptijd gelijk wilt houden.
Dan is er nog een nadeel. Een nadeel dat zich wat lastiger laat uitleggen, en waar op internet weinig over te vinden is.
Een doorlopend krediet wordt op het BKR aangemeld inclusief de rente. Stel dat u een lening afsluit van € 25.000,- met een looptijd van 120 maanden. U betaalt in deze 120 maanden ongeveer 6.000 Euro aan rente voor uw lening (fictief). Op het BKR wordt dan een lening aangemeld van € 31.000,-. Dit lijkt geen probleem. Maar als u naast deze lening nog een andere lening nodig heeft kunt u minder lenen. Dit geldt niet alleen voor een “gewone” lening. Maar ook voor uw hypotheek. U kunt dan een veel kleinere hypotheek afsluiten omdat er een extra groot bedrag staat aangemeld bij het BKR.

Persoonlijke lening versus doorlopend krediet

Nu u wellicht wat meer inzicht heeft in de verschillen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet is het wellicht eenvoudiger om een goede keuze te maken tussen de verschillende leenvormen. Het is echter altijd belangrijk om nog meer informatie in te winnen voordat u een lening gaat afsluiten. Laat u altijd goed adviseren door een gediplomeerd adviseur. Hij of zij is verplicht om u de juiste informatie te geven en een klantprofiel voor u op te stellen waaruit blijkt wat voor u de beste vorm van financieren is.